Extra panenský olivový olej nebo jen olivový olej? Znáte rozdíl?
Olivový olej nebo extra panenský olivový olej? Kolikrát jste si tuto otázku položili, než jste si koupili láhev oleje? Nejdůležitější otázkou, kterou je třeba si zodpovědět, je ve skutečnosti, kde a jak jej použiji?
První věc, kterou je třeba při nákupu láhve oleje zhodnotit, je typ využití tohoto vzácného spojence ve svých receptech a samozřejmě také vaše osobní preference. To je důvod, proč jsme si řekla, že vám o olivovém oleji povím více podrobně a pokusím se vás navést na cestu vědomějšího používání, při kterém bude základem vaše zvědavost, aby se tato cesta stala skutečným kreativním objevem pro vaše pokrmy.
Jaké vlastnosti rozlišují extra panenský olivový olej?
Extra panenský olivový olej (neboli také extra virgin) se získává z čerstvých oliv výhradně pomocí mechanických postupů, při teplotě nepřesahující 25 °C. Tento proces však nezaručuje, že všechny získané oleje mají dostatečně nízkou kyselost pro přímou konzumaci. Oleje z oliv, které byly napadené, nahnilé nebo jinak poškozené, mají obvykle vysokou aciditu a vyžadují chemickou rafinaci.
Vedlejším produktem při výrobě panenských olejů jsou pokrutiny – zbytky oliv obsahující zbytkový olej, který nelze získat běžnými jinými metodami. Tyto pokrutiny se dále zpracovávají v továrnách, kde se za vysokých teplot as použitím rozpouštědel extrahují zbylé olejové složky. Tyto továrny poznáte podle vysokých komínů, ze kterých mohou šlehat plameny.
Nepanenské oleje jsou sice zdravotně nezávadné, ale postrádají klíčové aromatické a nutriční vlastnosti, které z panenského olivového oleje dělají výjimečně a vysoce ceněnou ingredience ze Středomoří.
Extra panenský olivový olej má vysokou kondenzační schopnost, vlastnost, která z něj dělá perfektní volbu k vychutnání syrového, a to i díky velké rozmanitosti buketů, které lze získat z šikovné kombinace různých kultivarů. V tomto aspektu však jeho sláva nekončí: ve skutečnosti se jedná o mimořádně všestranný olej, který najde uplatnění nejen v kuchyni.
Existují tři pozitivní atributy, které by v extra panenském olivovém oleji nikdy neměly chybět: ovocný, hořký a pikantní.
Jaké vlastnosti rozlišují olivový olej? Jeho aroma doprovází chuť pokrmů, aniž by je zakrývalo: to je silná stránka, která v kombinaci s jeho zvláštní stabilitou z něj dělá ideální olej pro použití v kuchyni.
Olivový olej je všestranná složka:
- přizpůsobí se každému receptu a bezpočtu způsobů vaření, od pomalého vaření až po smažení;
- je ideální pro výrobu dezertů a pečiva, jako náhrada másla;
- používá se jako konzervant v konzervách v oleji;
- využití v kosmetice.
Extra panenský olivový olej musí být vyroben ze zdravého, zralého ovoce jednoho kultivaru nebo spojením různých kultivarů výběrem a spojením vysoce kvalitních surovin. V tomto případě mluvíme o směsích: šikovná kombinace různých kultivarů vám umožní vytvořit dokonalou rovnováhu chutí, vůní a parfémů a získat jedinečný a hodnotný olivový olej.
Tzv. „blending“ je umění, které umožňuje vytvářet kvalitní oleje a které vyžaduje velké
Doufám, že touto cestou za chutí a znalostmi jsem alespoň trošku probudila vaši zvědavost a kreativitu. Jsem si jistá, že k tomu, abyste byli umělci v kuchyni, potřebujete kromě schopnosti vařit také fantazii a chuť experimentovat... Tak na co ještě čekáte: vyzkoušejte náš extra panenský olivový olej Donna Corleone a přineste tak kousek Sicílie i na váš talíř.