3 recepty z extra panenského olivového oleje – SLADKÉ
Bábovka s olivovým olejem
Ingredience na formu o průměru 24 cm
- 130g Extra panenský olivový olej
- 350g Hladká mouka 00
- 180g Cukr
- 4 Vejce (střední)
- 50g Plnotučné mléko
- 16g Prášek do pečiva
- 1 Špetka soli
- Pomerančová kůra
Postup:
Bábovku z olivového oleje připravíte tak, že do mísy vložíte vejce pokojové teploty a přidáte cukr se špetkou soli (1). Mixérem směs dobře propracujte, poté přidejte nastrouhanou pomerančovou kůru (2) a poté pomalu přidejte olivový olej v (3).
Po vstřebání oleje pokračujte s mlékem o pokojové teplotě, vždy přilévejte tenkým pramínkem (4). Poté do mísy prosejte mouku (5) a prášek do pečiva (6).
Měli byste získat hladkou a tekutou směs. Formu na bábovku vylijte olivovým olejem nebo vymažte máslem a vysypejte moukou. Směs nalijte dovnitř (7). Pomocí stěrky ji vždy rovnoměrně rozprostřete a vyhněte se bouchání do formy, aby se směs vyrovnala, aby se nezastavil proces kynutí. Olejovou bábovku pečte v troubě předehřáté na 170° po dobu přibližně 50 minut (v případě horkovzdušné trouby na 150° po dobu přibližně 40 minut). Pokud má tendenci příliš tmavnout, můžete ho po prvních 30 minutách vaření přikrýt alobalem. Po upečení vyzkoušejte párátkem, jestli je bábovka rovnoměrně propečená (8). Nechte vychladnout, poté vyklopte a nechte zcela vychladnout na mřížce (9). Před podáváním bábovku s olivovým olejem můžete posypat moučkovým cukrem nebo ozdobit polevou dle vlastního výběru.
Kalorie na porci: 444 Kcal
Sacharidy: 59g (z toho cukry: 25,5g)
Proteiny: 8.8g
Tuky: 19.2g (z toho nasycené: 3,44g)
Vláknina: 1,9g
Cholesterol: 103 mg
Sodík: 141mg
Koláčky štěstí (bez laktózy)
Ingredience na cca 15 koláčků:
- 110g Cukr
- 75g Vaječné bílky (ze 2 středně velkých vajec)
- 75g Hladká mouka 00
- 20g Rýžová mouka
- 13g Kukuřičný škrob (maizena)
- 15g Extra panenský olivový olej
- 1 kapka Vanilková esence
Postup:
Chcete-li připravit sušenky štěstí, nejprve připravte těsto: bílky a cukr nalijte do mísy (1) a šlehejte metličkou, aby se spojily, ale bez šlehání do tuhých špiček (2). Přidejte extra panenský olivový olej (3)
vanilkové aroma (4) a znovu promíchejte (5). Nyní prosejte mouku 00, rýžovou mouku a kukuřičný škrob do mísy (6).
Metličkou spojte prášky se směsí (7). Nakonec přidejte malou lžičku vody (8) a míchejte dále (9). Směs by měla být docela hustá.
Předehřejte troubu na 170° ve statickém režimu. Mezitím si vyložte plech pečicím papírem (pokud máte, můžete použít silikonovou podložku), nalijte na něj lžíci směsi a rovnoměrně rozetřete zadní stranou lžíce, aniž byste zanechali díry (10), dokud nezískáte kruh o průměru 10 cm (11). Další můžete vyválet i jen několik centimetrů od druhého. Nepečte více než dva disky najednou, abyste si usnadnili následné operace. Jakmile trouba dosáhne teploty, pečte sušenky asi 10 minut. Doba pečení se může sušenku od sušenky mírně lišit, proto před vytažením z trouby zkontrolujte, zda je okraj zlatavý a povrch je také lehce zbarven (12).
Po upečení je otočte a umístěte poznámku do středu, dokud je sušenka ještě teplá (13). Jemně spojte okraje k sobě, abyste sušenku přeložili napůl s poznámkou uvnitř, aniž by se konce zcela spojily (14). Můžete si pomoci šálkem, na který přitlačíte dno sušenky (15).
Přeložte oba konce směrem dolů, pak okraje jemně zatlačte, aby se utěsnily (16). Takto vytvořené sušenky vložte do formy na muffiny a nechte je vychladnout, aby držely tvar (17). Po vychladnutí jsou vaše sušenky připravené k podání (18).
Kalorie na porci: 67 Kcal
Sacharidy: 13.2g (z toho cukry 7,5g)
Bílkoviny: 1.2g
Tuky: 1g (z toho nasycené 0,15g)
Vláknina: 0,1g
Sodík: 9mg
Veganské tiramisù bez laktózy
Ingredience na 4 sklenice o objemu 250g:
- 300g Sojová smetana (ke šlehání)
- 35g Třtinový cukr
- 1 Vanilkový lusk
- 400g Tofu
Na těsto (pro formu o průměru 18 cm)
- 70g Bramborový škrob
- 180g Hladká mouka 00
- 120g Extra panenský olivový olej
- 100g Třtinový cukr
- 140g Rýžové mléko (pokojové teploty)
- 12g Prášek do pečiva
- Káva (espresso) 250 g
- Na ozdobení hořká čokoláda nebo kakao
Postup:
Pro přípravu veganského tiramisu začněte přípravou základu. Do mísy nalijte extra panenský olivový olej, přidejte třtinový cukr (1) a míchejte, dokud se téměř úplně nerozpustí (2). Do samostatné mísy prosejte mouku a škrob (3).
Přidejte také prášek do pečiva (4) a postupně zapracujte práškovou směs do olejové směsi; promíchejte metličkou, aby se nevytvořily hrudky (5). Za stálého míchání, přidejte také rýžové mléko pokojové teploty (6).
Směs dobře promícháme a nalijeme do 18 cm formy vyložené pečicím papírem (7-8). Pečte v troubě předehřáté na 180° přibližně 45 minut (nebo při 160° přibližně 35 minut v horkovzdušné troubě). Jakmile budete připraveni, vyjměte základ z trouby a nechte ho vychladnout při pokojové teplotě (9).
Mezitím si připravte krém. Dejte tofu do mixéru (10) a mixujte, dokud nebude krémové; přidejte třtinový cukr a znovu zapněte, dokud se cukr nesmíchá s tofu (11). Získanou směs dejte do velké mísy (12).
Vanilkový lusk podélně rozřízněte a malým nožem vyškrábněte semínka. Přidejte je do směsi na bázi tofu (13), poté vyšlehejte veganskou smetanu (14) a poté ji špachtlí po troškách zapracujte rotačním pohybem odspodu nahoru, aby nedošlo k spadnutí směsi (15). Poté vložte hmotu do zdobícího sáčku uložit jej do lednice.
Jakmile je základ studený, nakrájejte jej na plátky o velikosti asi 1 cm (16). Poté položte 2 plátky vedle sebe a vykrajovátkem na pečivo o stejném průměru jako sklenice vykrájejte kolečka (17). Kolečka, které jste si právě připravili, použijte k obložení základ ze 4 sklenic o objemu 250 g a namočte je lžící nepříliš horké kávy (18).
Vyndejte z lednice svůj sáček a vytvořte první vrstvu krému (19). Pokračujte položením dalšího kotouče na piškot (20) a nalijte další lžičku kávy (21).
Dokončete své sklenice poslední vrstvou krému (22), nakonec povrch ozdobte rozložením kudrlinek z tmavé čokolády (23) nebo kakaem. Sklenice dejte alespoň na 20 minut do lednice. Jakmile uplyne nezbytná doba, podávejte své veganské tiramisu velmi studené (24).
Kalorie na porci: 583 Kcal
Sacharidy: 59,4g (z toho cukry 28,6 g)
Bílkoviny: 10,5g
Tuky: 33,8g (z toho nasycené 9,88g)
Vláknina: 1,6g
Sodík: 39 mg
Dobrou chuť! 😊