10 mýtů o olivovém oleji
Nejen na Sicílii ale hlavně u nás, kde není tradice používání olivového oleje tak dlouhá, jsem slyšela již mnoho mýtů a polopravd. Dnes se chci pokusit alespoň několik z nich vyvrátit. Mnoho z nich nemá žádné reálné opodstatnění a nedávají smysl, přesto jim lidé věří. Pojďme se na ně tedy podívat.
1. Extra panenský olivový olej není vhodný na smažení
Naopak extra panenský olivový olej, který se zahřeje na smažení na 180 °C, umožňuje lehké a málo mastné smažené jídlo, takže pokrm zůstane chutný, ale ne těžký. Jiné oleje však mohou při stejné teplotě uvolňovat škodlivé látky. To je důvod, proč extra panenský olivový olej umožňuje dokonalé smažené jídlo, které je nesrovnatelné s ostatními.
2. Barva ukazuje kvalitu oleje
Dobrá kvalita oleje není z barvy patrná. Barva oleje se může lišit od zelené po žlutou, ale bez definování jeho kvality. Barva se spíše vyznačuje kultivarem a zralostí oliv v době sklizně. Žlutější oleje se obecně získávají ze zralých oliv, zatímco ty zelenější se získávají z oliv sklízených o něco dříve. Ale to nejsou jediné faktory, které určují barvu oleje: může také záviset na teplotách, době extrakce a typu použitého lisu. Takže nutně neznamená, že zelený olej je lepší než žlutý. Můžeme však říci, že pokud najdeme oranžovo-načervenalý olej, neměli bychom ho používat, protože nebyl chráněn před světlem a byl tak znehodnocen.
3. Extra panenský olivový olej je těžko stravitelný
Extra panenský olivový olej obsahuje kyselinu olejovou, která napomáhá trávení. Není nikterak těžký na trávení, zvláště ve srovnání s máslem, margarínem ale i olejem ze semínek (slunečnicový, řepkový). Právě proto, že je lépe stravitelný, používá se extra panenský olivový olej i ke krmení novorozenců.
4. Tradiční způsob výroby oleje je nejlepší
Ne vždy platí, že věci dělané tak, jak bývaly, jsou lepší, naopak. Dnes byly v mnoha odvětvích, ale zejména v potravinářském odvětví, učiněny obrovské kroky ke zlepšení kvality produktů. I v případě extra panenského olivového oleje nám díky výrobě v sterilních lisovnách nehrozí oxidace a můžeme získat vynikající olej lisovaný za studena.
5. Všechny extra panenské olivové oleje jsou stejné
Extra panenský olej nemůže být stejný, především proto, že může být vyroben z různých druhů oliv s různými vlastnostmi. Kromě toho se chuť liší v závislosti na stupni zralosti oliv a procentu kyselosti, jenž určuje kvalitu extra panenského olivového oleje.
6. Čím je olej starší, tím je lepší
Tohle rozhodně ne! Ve skutečnosti je vhodné olej spotřebovat do 18 měsíců od výroby. I když se nedá říct, že by olej po této době expiroval. Po určité době začne olej ztrácet své chuťové a kvalitativní vlastnosti. To znamená, že olej po 18 měsících při požití nebude škodit, ale nebude tak dobrý jako nový olej. Olej nezraje jako víno, a není pravda, že čím je starší, tím je lepší. Vlastně ho doporučuji použít okamžitě a nenechávat ve spíži víc, než je nutné.
7. Olivový olej lze použít pouze na slaná jídla
Olivový olej je nejen výbornou náhražkou másla a margarínu ve slaných pokrmech, ale lze z něj vytvořit i dezerty. Neomezujte se tedy pouze na saláty, polévky, těstoviny nebo pizzu, ale zkuste experimentovat s použitím i na dezert.
8. Olej, který štípe v krku, je kyselý
Je dobré vědět, že kyselost olivového oleje lze posoudit pouze laboratorně, přičemž chuťově není postřehnutelná. Můžeme však říci, že méně chutný olej bude mít pravděpodobně vyšší kyselost než chutný a hořký. Vzhledem k těmto předpokladům neexistuje žádná korelace mezi štiplavou chutí a kyselostí. Místo toho musíme vědět, že čím je olej čerstvější, tím je bohatší na přírodní antioxidanty, které zanechávají pocit mravenčení v krku, který nabízí plnou, kořeněnou a hořkou chuť.
9. Pokud olej v zimě zamrzne, je určitě extra panenský
Můžeme říct, že extra panenský olivový olej zamrzá, ale není jediný. Nemůžeme tedy s jistotou říci, že pokud zamrzne, je extra panenský. Olej každopádně nemá moc rád silné výkyvy teplot. Proto je vhodné neuchovávat jej na příliš chladném nebo také příliš horkém místě.
10. Zakalený olej = kvalitní olej
Zakalený olej s větší pravděpodobností podléhá procesům zhoršení kvality a musí být rychle spotřebován. Nenechte se zmást těmito marketingovými podvody, které se vám snaží prodat nefiltrovaný olej jako ten nejlepší. Je to jen strategie, ale zakalený olej nemusí mít nutně dobré vlastnosti. Je proto lepší naučit se číst etiketu oleje, abyste pochopili kvalitu oleje.
Snad Vám tento článek pomůže, lépe se orientovat na trhu s olivovými oleji a nebo třeba inspiruje zaexperimentovat v kuchyni s použitím olivového oleje do sladkých receptů.